Kopūstų blynai
Šiaip aš nemėgstu kopūstų, dėl jų specifinio kvapo ir skonio, bet čia . . .nmmmm. Va, Lorytei tikrai patiks.
Pimti 1 st. pieno, jame išvirti smulkiai supjaustytą nedidelę gūželę kopūsto. Po to įdėti 0,5 st miltų, dar kelis šaukštus manų kruopų, 2 kiaušinius, cukraus 1 v.š.Ir iškepti aliejuje. Galima valgyti su grietine.
Skanumynų receptai
Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai
-
- Posts: 538
- Joined: Sun 08 07, 2005, 10:45
- Location: Alytus
-
- Posts: 542
- Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
- Location: Kaunas-Vilnius
EKOLOGINIS PYRAGAS:
Sudaigini kviečių kilogramą
pridedi džiovintų vaisių kilogramą
Sumali per mėsmalę viską kartu. Dar permali du tris kartus ir gaunasi masė, kurios net kepti nebūtina. Galima tik padžiovinti orkaitėje, bet galima ir iškepti.
Čia Tetos Dalios receptas iš Kauno. Sukiniečiai dažnai tokį konstruoja. Vieni kepa, kiti nekepa. Vaisių visokių pagal skonį galima dėti. Man labai svarbu, kad šis produktas ekologinis. Jame nėra jokių šokoladų ir t.t. Gaminamas pagrinde iš daigintų kviečių, kas yra sveika. Juos sveikuoliai valgo. Ir kas įspūdingiausia, šitie pyragai yra labai sotūs, prilygsta normaliam maistui, o ne saldūmynams ir jį noriai valgo vaikai. Tie kas lankosi visokiose Kauno šventėse (taip pat buvo pristatytas per jonines Tautines mokyklos susitikime), tai jau ragavo šio pyrago.
Skanaus...
Sudaigini kviečių kilogramą
pridedi džiovintų vaisių kilogramą
Sumali per mėsmalę viską kartu. Dar permali du tris kartus ir gaunasi masė, kurios net kepti nebūtina. Galima tik padžiovinti orkaitėje, bet galima ir iškepti.
Čia Tetos Dalios receptas iš Kauno. Sukiniečiai dažnai tokį konstruoja. Vieni kepa, kiti nekepa. Vaisių visokių pagal skonį galima dėti. Man labai svarbu, kad šis produktas ekologinis. Jame nėra jokių šokoladų ir t.t. Gaminamas pagrinde iš daigintų kviečių, kas yra sveika. Juos sveikuoliai valgo. Ir kas įspūdingiausia, šitie pyragai yra labai sotūs, prilygsta normaliam maistui, o ne saldūmynams ir jį noriai valgo vaikai. Tie kas lankosi visokiose Kauno šventėse (taip pat buvo pristatytas per jonines Tautines mokyklos susitikime), tai jau ragavo šio pyrago.
Skanaus...
-
- Posts: 238
- Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
- Location: Kaunas
-
- Posts: 1378
- Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
- Location: Link Ukmergės
- Contact:
Taip, galima patiems pasidžiovinti obuoliukų, kriaušių, šermukšnių, aronijų, agrastų, erškėtrožių, spanguolių, bruknių, svarainių ir kitų vaisių bei uogų. Taip pat tinka pačių surinkti lazdyno riešutai ir saulėgrąžos. Jei dedami sausi džiovinti obuoliukai, tai tada jaučiu galima ir uogienės dėti, kad būtų šlapesnis pyragas.Irute wrote:Laimi, noriu patikslinti, kad, jeigu tie džiovinti vaisiai yra pirktiniai, šis patiekalas toli gražu neekologinis, nes visus džiovinamus vaisius apdoroja sieros junginiais, deja. Nebent jeigu kokie pačių džiovinti obuoliukai, tada puiku
Iš tų pirktinių, tai siūlyčiau pirkti nebent datules. Už datules garantavo mūsų visų žinomas Sabah Tomas. Jis sakė, kad visos datulės yra iš jo šalies, o turkai perperka iš jo šalies. Tad jeigu parašyta ant datulių, kad jos iš Turkijos, tai žinokit, kad jos vistiek yra iš Irako, tik turkai perparduoda. Sabahas garantavo, kad datulės yra niekuo neapdirbamos, o tiesiog sudžiovinamos ir tiekiamos į parduotuves. Visus kitus džiovintus produktus būtina bent jau nuplauti prieš valgant.
-
- Posts: 860
- Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
- Location: Kaunas
- Contact:
-
- Posts: 538
- Joined: Sun 08 07, 2005, 10:45
- Location: Alytus
-
- Vartotojas neaktyvus
- Posts: 500
- Joined: Tue 03 08, 2005, 22:51
- Location: Alytus
Turiu pačio nuostabiausio pasaulyje saldumyno rec. Aš baigiu apsivalgyti. Primena chalvą.
Pakepinti avižinius dribsnius ant keptuvės aliejuje( aš mėgstu nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje) kol truputį parus, bet kai tik sudedu, tada bėgu nuplaunu kokią saują razinų, nuvalau ir sudedu, dar pasmulkinu riešutų ir dar įdedu kokį šaukštą gliaudytų saulėgrąžų, viską kartu pakepinu.Tik reikia pastoviai maišyti. Tada išjungiu, įdedu šaukštelį ar šaukštą medaus, priklausomai nuo kiekio. Ir viskas. Dribsnių imu daugiausiai, o visa kita pagal skonį. Skanaus.
Pakepinti avižinius dribsnius ant keptuvės aliejuje( aš mėgstu nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje) kol truputį parus, bet kai tik sudedu, tada bėgu nuplaunu kokią saują razinų, nuvalau ir sudedu, dar pasmulkinu riešutų ir dar įdedu kokį šaukštą gliaudytų saulėgrąžų, viską kartu pakepinu.Tik reikia pastoviai maišyti. Tada išjungiu, įdedu šaukštelį ar šaukštą medaus, priklausomai nuo kiekio. Ir viskas. Dribsnių imu daugiausiai, o visa kita pagal skonį. Skanaus.
-
- Posts: 653
- Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17
Alenos receptai iš kitos temos (http://anastasija.lt/forum/viewtopic.php?t=934)
alena:
Parašyta: Antr. 2004 07 06, 20:30 Rašyti temą: Ką valgai, tas ir esi (+ apie žalingus įpročius)
--------------------------------------------------------------------------------
Labas. "Ką valgai, tas ir esi",- sako sena indų patarlė. Jeigu valgysime sveiką,sudvasintą, pilną energijos maistą, mes atstatysime visas savo kūno ląsteles.
Irenai , Nijolei iš Šiauliu (special for You) labai patiko sausainiukai ish žirniu. Tai rašau recepta :
Besan laddu (vedų virtuvė)
350g sviesto
400g paprastų zirnių miltų
2 šaukštai tarkuoto kokoso
2 šaukštai stambiai supjaustytų graikiškų arba lazdynų riešutų
1/2 arb.š. sumaltų kardamono seklų
250g. cukraus pudros
Keptuvėje istirpinti sviestą. maišydami mediniu šaukštu suberkyte žirnių miltus. 15 minučių pakepinti ,turėtų paskleisti riešutų kvapą.
Suberti kokosą,riešutus ir kardamoną. Kruopščiai išmaišę ,pakepinti dar 2 min. ir sudėti cukraus pudrą.Gerai išmaišyti ir atvėsinti.
Sudrėkintomis rankomis suvoliokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus.
Skanaus.
alena:
Parašyta: Pir. 2004 07 12, 20:56
--------------------------------------------------------------------------------
Sveiki!
Nijolei receptas ))))
Pudla(zirniu miltų blynai)
200 g zirnių miltų
50g baltų kv. miltų
1 arb. šaukšt. kmynų
ir prieskonių (pipirų,kalendros, kukurmos, petražolės lapai ir t.t.)
300 ml. šalto vandens
1,5 arb.š. druskos
1 arb.šaukštas tarkuoto šviežio imbiero
2 pomidorai supjaustyti
1 paprika(nebutinai)
visus komponentus sumaišyti ir kepti ant silpnos ugnies 4-5 minutes.
Apšlaistykite citrinos sultimis.
alena:
Parašyta: Antr. 2004 07 06, 20:30 Rašyti temą: Ką valgai, tas ir esi (+ apie žalingus įpročius)
--------------------------------------------------------------------------------
Labas. "Ką valgai, tas ir esi",- sako sena indų patarlė. Jeigu valgysime sveiką,sudvasintą, pilną energijos maistą, mes atstatysime visas savo kūno ląsteles.
Irenai , Nijolei iš Šiauliu (special for You) labai patiko sausainiukai ish žirniu. Tai rašau recepta :
Besan laddu (vedų virtuvė)
350g sviesto
400g paprastų zirnių miltų
2 šaukštai tarkuoto kokoso
2 šaukštai stambiai supjaustytų graikiškų arba lazdynų riešutų
1/2 arb.š. sumaltų kardamono seklų
250g. cukraus pudros
Keptuvėje istirpinti sviestą. maišydami mediniu šaukštu suberkyte žirnių miltus. 15 minučių pakepinti ,turėtų paskleisti riešutų kvapą.
Suberti kokosą,riešutus ir kardamoną. Kruopščiai išmaišę ,pakepinti dar 2 min. ir sudėti cukraus pudrą.Gerai išmaišyti ir atvėsinti.
Sudrėkintomis rankomis suvoliokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus.
Skanaus.
alena:
Parašyta: Pir. 2004 07 12, 20:56
--------------------------------------------------------------------------------
Sveiki!
Nijolei receptas ))))
Pudla(zirniu miltų blynai)
200 g zirnių miltų
50g baltų kv. miltų
1 arb. šaukšt. kmynų
ir prieskonių (pipirų,kalendros, kukurmos, petražolės lapai ir t.t.)
300 ml. šalto vandens
1,5 arb.š. druskos
1 arb.šaukštas tarkuoto šviežio imbiero
2 pomidorai supjaustyti
1 paprika(nebutinai)
visus komponentus sumaišyti ir kepti ant silpnos ugnies 4-5 minutes.
Apšlaistykite citrinos sultimis.
-
- Posts: 653
- Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17
alena:
Parašyta: Št. 2003 05 03, 12:59 Rašyti temą: Sveikas maistas
--------------------------------------------------------------------------------
Daigintų kviečių sriuba.
Imti 20 gr. daigintų kviečių, 15 gr. supjaustytų gabaliukais žiedinių kopūstų, 2 gr. česnakų, 8 gr. susmulkintų svogūnų, 5 gr. aliejaus su karotinu, 15 gr. stambiai sutarkuotos morkos, 40 gr. supjaustytų kūbeliais bulvių, prieskonių, žalimynų. Svogūnus patroškinti su morkomis. Viską sudėti į puodą su užvirusiu vandeniu, trumpai pavirti, įdėti prieskonių. Valgant į lėkštę įdėti žalumynų.
Dilgėlių sriuba.
250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti. Į puodą įdėti šaukštą riebalų, 3 šaukštus miltų arba įpilti iš pieno ir miltų paruošto padažo. Tada sudėti dilgėles, supilti vandeniu atskiestą dilgėlių nuovirą (skysčio turi būti apie 2 litrus), įberti druskos, pipirų, cukraus, uždengti ir viską virti ant silpnos ugnies 15 min. Sriubą valgyti karštą. Patiekti su virtais kiaušiniais, pakepinta duona ar bandele.
Dilgėlių ir avižinių dribsnių sriuba.
Imti žiupsnelį avižinių dribsnių. Iš jų išvirti netirštą košę, kurią sumaišyti su dilgėlių sriuba (250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti).
Parašyta: Št. 2003 05 03, 12:59 Rašyti temą: Sveikas maistas
--------------------------------------------------------------------------------
Daigintų kviečių sriuba.
Imti 20 gr. daigintų kviečių, 15 gr. supjaustytų gabaliukais žiedinių kopūstų, 2 gr. česnakų, 8 gr. susmulkintų svogūnų, 5 gr. aliejaus su karotinu, 15 gr. stambiai sutarkuotos morkos, 40 gr. supjaustytų kūbeliais bulvių, prieskonių, žalimynų. Svogūnus patroškinti su morkomis. Viską sudėti į puodą su užvirusiu vandeniu, trumpai pavirti, įdėti prieskonių. Valgant į lėkštę įdėti žalumynų.
Dilgėlių sriuba.
250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti. Į puodą įdėti šaukštą riebalų, 3 šaukštus miltų arba įpilti iš pieno ir miltų paruošto padažo. Tada sudėti dilgėles, supilti vandeniu atskiestą dilgėlių nuovirą (skysčio turi būti apie 2 litrus), įberti druskos, pipirų, cukraus, uždengti ir viską virti ant silpnos ugnies 15 min. Sriubą valgyti karštą. Patiekti su virtais kiaušiniais, pakepinta duona ar bandele.
Dilgėlių ir avižinių dribsnių sriuba.
Imti žiupsnelį avižinių dribsnių. Iš jų išvirti netirštą košę, kurią sumaišyti su dilgėlių sriuba (250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti).
-
- Posts: 675
- Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
- Location: Vilnius
noriu pasidalinti skaniu ir saldžiu indiškos karamelinės chalvos receptu - pati ne kartą gaminau
produktai:
650 g pieno
1 stiklinė rudojo cukraus
150 g tikro sviesto (gali būti ir 100 g)
225 g (pilna stiklinė) manų kruopų
1 sultingas apelsinas
skaldyti graikiniai ar migdolų riešutai (nebūtinai)
gamyba:
apelsino žievę atsargiai nutarkuojame smulkia tarka (gaunasi apie 2 arbat šaukštelius tarkuotos žievės masės), tada išspaudžiame apelsino sultis.
suberiame sukrų į puodą (geriau nerūdijančio plieno, kad neprisviltų) ir ant lėtos ugnies verdame, kol cukrus pamažu išsilydys
tuo pat metu kitame inde užviriname pieną ir iš lėto supilame į skystą lydyto cukraus masę - atsargiai vyksta reakcija, cukrus karamelizuojasi ir putoja - ugnį sumažiname iki minimumo ir paliekame virti
tuo tarpu (galima viską daryti iš karto) didelėje keptuvėje pamažu išlydome sviestą ir suberiame manus bei riešutus, viską kepiname apie 15 min, kol kruopos lengvai paruduoja - kruopos neprisvils, jei nuolatos maišysite medine lopetėle ir reguliuosite ugnį
kai manai paruduoja, supilame į juos pieno ir cukraus mišinį prieš tai supylę į jį apelsino žieveles ir sultis - viską keliskart išmaišome, nuimame nuo ugnies ir uždengiame. paliekame kuriam laikui, kad manai išbrinktų.
geriausia chalvą valgyti dar šiltą, galima net po pagalve padėti, jei iškart neketinate valgyti
pamatysit, kaip lengva ir skanu
produktai:
650 g pieno
1 stiklinė rudojo cukraus
150 g tikro sviesto (gali būti ir 100 g)
225 g (pilna stiklinė) manų kruopų
1 sultingas apelsinas
skaldyti graikiniai ar migdolų riešutai (nebūtinai)
gamyba:
apelsino žievę atsargiai nutarkuojame smulkia tarka (gaunasi apie 2 arbat šaukštelius tarkuotos žievės masės), tada išspaudžiame apelsino sultis.
suberiame sukrų į puodą (geriau nerūdijančio plieno, kad neprisviltų) ir ant lėtos ugnies verdame, kol cukrus pamažu išsilydys
tuo pat metu kitame inde užviriname pieną ir iš lėto supilame į skystą lydyto cukraus masę - atsargiai vyksta reakcija, cukrus karamelizuojasi ir putoja - ugnį sumažiname iki minimumo ir paliekame virti
tuo tarpu (galima viską daryti iš karto) didelėje keptuvėje pamažu išlydome sviestą ir suberiame manus bei riešutus, viską kepiname apie 15 min, kol kruopos lengvai paruduoja - kruopos neprisvils, jei nuolatos maišysite medine lopetėle ir reguliuosite ugnį
kai manai paruduoja, supilame į juos pieno ir cukraus mišinį prieš tai supylę į jį apelsino žieveles ir sultis - viską keliskart išmaišome, nuimame nuo ugnies ir uždengiame. paliekame kuriam laikui, kad manai išbrinktų.
geriausia chalvą valgyti dar šiltą, galima net po pagalve padėti, jei iškart neketinate valgyti
pamatysit, kaip lengva ir skanu
-
- Posts: 311
- Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30
Eik sau, Dobe, perskaiciau tavo receptuka ir taaaaip uzsinorejau va dabar, tuojau pat:)) reiks gamintis.ryt:)
As siulau labai paprasta ziemini (sotu) maistuka pietums: svariai nuplauti bulves, supjaustyti i kelias dalis (su lupenomis), sudeti i skarda, galima truputi aliejaus, uzbarstyti bazilikais, druska, salia primetyti cesnaku(nelupti, tik skilteles atskirti) skilteliu, as metau ju daug:) Kepti orkaiteje kol iskeps:)
As siulau labai paprasta ziemini (sotu) maistuka pietums: svariai nuplauti bulves, supjaustyti i kelias dalis (su lupenomis), sudeti i skarda, galima truputi aliejaus, uzbarstyti bazilikais, druska, salia primetyti cesnaku(nelupti, tik skilteles atskirti) skilteliu, as metau ju daug:) Kepti orkaiteje kol iskeps:)
-
- Posts: 711
- Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
- Location: ant kalno
Mes panasiai gaminame i Dinos recepta, tik as dar prie bulviu pridedu supjaustytu morku, saldziu bulviu, svogunu, tomatu padazo. Viskas uzpilama 1/3 dalimi vandeniu, apslakstoma alyvu aliejum prieskoniais. Kepame malkomis kurenamoje krosneles (wood stove)orkaiteje tai skonis nepalyginamai geresnis uz tradiciniu orkaiciu.
-
- Posts: 116
- Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
- Location: Kaunas
- Contact:
Žalumynai - amžina jaunystė
Parengė Vaiva Grigaitė, "Lietuvos žinių" žurnalas "Sveikata ir grožis"
2006 gegužės mėn. 19 d. 00:00
Špinatai, petražolės, krapai labai naudingi mūsų organizmui. Jie turi daug vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties, ląstelienos, kalcio. Su šiais žalumynais galima gaminti skanius ir įvairius valgius, o sauja petražolių arba krapų pagardins bet kokią sriubą, salotas ar karštą patiekalą.
Šalta sriuba
Reklama
2 l kefyro,
200 g grietinės, 1 kiaušinis,
2 šaukštai miltų,
3 šaukštai apvirtų ryžių,
svogūnų laiškų,
krapų, špinatų.
Į puodą supilti kefyrą, grietinę, įmušti kiaušinį. Plakant šluotele po truputį berti miltus ir apvirtus ryžius. Puodą statyti ant nestiprios ugnies ir nuolat maišant užvirti. Kai užvirs, ugnį sumažinti ir sudėti smulkiai pjaustytus žalumynus. Virti 5 minutes. Pagardinti druska ir atvėsinti.
Bulvių košė su špinatais
Išvirti kilogramą bulvių, nusunkti, įdėti 2 šaukštelius sviesto ir sugrūsti. Pusę stiklinės pieno pakaitinti (tik neužvirti) kartu su špinatų lapais ir maišant supilti į bulves. Košę pagardinti druska, pipirais, žiupsneliu muskato riešuto.
Gaivusis gėrimas
300 ml natūralaus jogurto,
150 ml mineralinio vandens,
žalumynų (petražolių, krapų, kalendrų),
druskos,
ledo gabaliukų.
Žalumynus smulkiai sukapoti. Šaltą mineralinį vandenį ir jogurtą sumaišyti ir išplakti šluotele. Sudėti žalumynus, įberti druskos ir išmaišyti. Į aukštas plačias stiklines įdėti ledo ir pilti gėrimą.
Graikiškos salotos
2 agurkai,
2 skiltelės česnako,
200 g natūralaus jogurto,
200 g grietinės,
2 šaukštai nerafinuoto alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
šaukštelis druskos.
Agurkus sutarkuoti stambia trintuve, pasūdyti ir palaikyti apie 20 minučių. Paskui nusunkti. Jogurtą sumaišyti su grietine, smulkintu česnaku, pagardinti druska, citrinos sultimis ir pilti ant agurkų.
Žaliasis sviestas
250 g sviesto,
pusės citrinos sultys,
2 skiltelės česnako,
5 šaukštai smulkintų žalumynų
(petražolių, krapų, bazilikų),
druskos ir maltų pipirų.
Užkepti grybai su špinatais
Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, paskui sudėti išspaustą česnaką, žalumynus, pipirus, druską, supilti citrinos sultis ir viską plaktuvu išsukti. Sviestą krėsti ant plėveles ar folijos, susukti ir tvirtai užspausti galus. Pakočioti ant lentos ir dėti į šaldytuvą ar šaldymo kamerą.
Į keptuvę įpilti 2 šaukštus aliejaus, apkepinti 125 g pjaustytų pievagrybių (apie pusę minutės), paskui įdėti 200-220 g špinatų lapų ir lengvai pamaišant kepti 2-3 minutes. Pagardinti druska ir pipirais.
Kai truputį atvės, viską sukrėsti į keraminį indą, įmušti 2 kiaušinius ir įpilti 2 šaukštelius grietinėlės. Atsargiai išmaišyti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 10-12 minučių. Pabarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dėti ant stalo.
Parengė Vaiva Grigaitė, "Lietuvos žinių" žurnalas "Sveikata ir grožis"
2006 gegužės mėn. 19 d. 00:00
Špinatai, petražolės, krapai labai naudingi mūsų organizmui. Jie turi daug vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties, ląstelienos, kalcio. Su šiais žalumynais galima gaminti skanius ir įvairius valgius, o sauja petražolių arba krapų pagardins bet kokią sriubą, salotas ar karštą patiekalą.
Šalta sriuba
Reklama
2 l kefyro,
200 g grietinės, 1 kiaušinis,
2 šaukštai miltų,
3 šaukštai apvirtų ryžių,
svogūnų laiškų,
krapų, špinatų.
Į puodą supilti kefyrą, grietinę, įmušti kiaušinį. Plakant šluotele po truputį berti miltus ir apvirtus ryžius. Puodą statyti ant nestiprios ugnies ir nuolat maišant užvirti. Kai užvirs, ugnį sumažinti ir sudėti smulkiai pjaustytus žalumynus. Virti 5 minutes. Pagardinti druska ir atvėsinti.
Bulvių košė su špinatais
Išvirti kilogramą bulvių, nusunkti, įdėti 2 šaukštelius sviesto ir sugrūsti. Pusę stiklinės pieno pakaitinti (tik neužvirti) kartu su špinatų lapais ir maišant supilti į bulves. Košę pagardinti druska, pipirais, žiupsneliu muskato riešuto.
Gaivusis gėrimas
300 ml natūralaus jogurto,
150 ml mineralinio vandens,
žalumynų (petražolių, krapų, kalendrų),
druskos,
ledo gabaliukų.
Žalumynus smulkiai sukapoti. Šaltą mineralinį vandenį ir jogurtą sumaišyti ir išplakti šluotele. Sudėti žalumynus, įberti druskos ir išmaišyti. Į aukštas plačias stiklines įdėti ledo ir pilti gėrimą.
Graikiškos salotos
2 agurkai,
2 skiltelės česnako,
200 g natūralaus jogurto,
200 g grietinės,
2 šaukštai nerafinuoto alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
šaukštelis druskos.
Agurkus sutarkuoti stambia trintuve, pasūdyti ir palaikyti apie 20 minučių. Paskui nusunkti. Jogurtą sumaišyti su grietine, smulkintu česnaku, pagardinti druska, citrinos sultimis ir pilti ant agurkų.
Žaliasis sviestas
250 g sviesto,
pusės citrinos sultys,
2 skiltelės česnako,
5 šaukštai smulkintų žalumynų
(petražolių, krapų, bazilikų),
druskos ir maltų pipirų.
Užkepti grybai su špinatais
Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, paskui sudėti išspaustą česnaką, žalumynus, pipirus, druską, supilti citrinos sultis ir viską plaktuvu išsukti. Sviestą krėsti ant plėveles ar folijos, susukti ir tvirtai užspausti galus. Pakočioti ant lentos ir dėti į šaldytuvą ar šaldymo kamerą.
Į keptuvę įpilti 2 šaukštus aliejaus, apkepinti 125 g pjaustytų pievagrybių (apie pusę minutės), paskui įdėti 200-220 g špinatų lapų ir lengvai pamaišant kepti 2-3 minutes. Pagardinti druska ir pipirais.
Kai truputį atvės, viską sukrėsti į keraminį indą, įmušti 2 kiaušinius ir įpilti 2 šaukštelius grietinėlės. Atsargiai išmaišyti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 10-12 minučių. Pabarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dėti ant stalo.
-
- Posts: 711
- Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
- Location: ant kalno
Re: Skanumynų receptai
Sveiki:)
Vėl peržiūrėjau šį skyrelį, pavarvinau seiles(nors šiandien visą dieną kemšu) ir, galvoju, pasidalinsiu keliais receptais iš Žemaičių valgių knygos(J.Uginčienės), kurią turėjau atsivežusi iš Lietuvėlės.
DŽIOVINTŲ OBUOLIŲ GIRA
1kg obuolių, 4l vandens, 100g mielių, 400g cukraus, 100g razinų, pakelis vanilino.
Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų, skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros žemaičiai senovėje darydavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.
*************************************************************************************************************************
Vėl peržiūrėjau šį skyrelį, pavarvinau seiles(nors šiandien visą dieną kemšu) ir, galvoju, pasidalinsiu keliais receptais iš Žemaičių valgių knygos(J.Uginčienės), kurią turėjau atsivežusi iš Lietuvėlės.
DŽIOVINTŲ OBUOLIŲ GIRA
1kg obuolių, 4l vandens, 100g mielių, 400g cukraus, 100g razinų, pakelis vanilino.
Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų, skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros žemaičiai senovėje darydavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.
*************************************************************************************************************************