Čiulptukai (soskės)

Forumas, skirtas mūsų vaikams, gimdymui ir vaikų auklėjimui

Moderators: Rytė, Visi tvarkytojai

Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Čiulptukai (soskės)

Post by Kipshas »

Vaikų auklėjimo skiltis turi tokį paveiksliuką - veidelis su čiulptuku.

Įdomu kaip reikėtų iš tikro daryt su tais čiulptukais,
ką ir kaip naudojo vedai?
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Vedų mažiukai mamytes turėjo: kam jiems tie čiulptukai? :wink:
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

Sneki kaip nemaitinusi
Nor as asmeniskai ir nemaitinau, bet zmonai vaikis vienas abi krutis nukramtydavo vos ne iki kraujo.
O kas butu jei butu 3 tokie vaikiai is karto

Po to aiskinama kad ciulptukas padeda atprasti nuo kruties. Negi maitinsi kudiki kol jam sueis 18 metu :)
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Maitinau,Kipshiuk... Viena vaika iki 3,2 metu,kita iki 2,6 metu... Ir nenukramte, ir ciulptuku nereikejo (ka as ten juos zinau: gal ir reikejo, bet kad mamyte pasitaike neduodanti :oops: :lol: ). O su dvimetinuku jau ir sutart galima,kad jam mamytes peinuko nebereikia...

Beje, yra nukramtymu gydymui saltalankiu, jonazoles aliejus...

Nu nekilo man ranka vaikui ta gumos gabala i burnyte kist... :roll:

Vaikiukas juk protingas: galima pasikalbeti, sutarti,kad mamytei skauda nedarytu: pavalgo, pabuna kartu, pamiega... :wink:
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Čiulptukas vaikui duodamas tam, kad mama tuo metu galėtų dirbti, pvz.: rugius rišti. Ir ne gumos gabalas, o duonos gabalėlis, į audinio skiautę suvyniotas - angliavandeniai jau burnoje virškinti pradedami, vaikiukui saldu, skanu, pilvukui - sotu, mamai - ramu, kad vaikelis galulaukėj gulėdams iš alkio nešaukia, praeinančių ar prabėgančių negeriečių negundo.
O šiais laikais - dar vienas neteisingas, bet visuotinai paplitęs paprotys. Kažkur skaičiau, kad vaikai prie žinduko įpranta per pirmą :!: gyvenimo savaitę - neduosi, neįpras.
Spenelius vaikai nužinda ir paprastai dėl dviejų priežąsčių:
1. neteisingos spenelio padėties vaikelio burnoje. Vaikelis turi dantenomis suspausti spenelio laukelį, o pats spenelis turi būti burnoje, tarp liežuvio ir gomurio. Jei nepakankamai apimtas spenelio laukelis...kiek pamenu, nuo skausmo net saldu. Bet kuri jau čia gimė mokėdama.... :D Tuo labiau - kai matini pirmagimį.
2. Krūtyse dar nesigamina pakankamai priešpienio, o vaikelis sąžiningai :wink: darbuojasi. O jei dar nėštumo metu speneliai nebuvo grūdinami...
Tad nepergyvenk, mielasis drauguži Kipše, dukrytę Tavo žmona maitins labai sėkmingai, ba jau bus mėtyta ir vėtyta mamytė su stažu :D :D
Mano pirmagimė žinduką žindo iki 3,5 metų :shock: , antras vaikas - iki 1,5 (paskui iš abiejų vienu metu atėmiau ir žindukus, ir buteliukus - užmiršo per kelias dienas).
Mažajai žinduko nė nerodžiau, skandalus keldavau gailestingajai močiutei, kai ta neištvėrus porą valandų trunkančio riksmo (nes mama išėjus į miestą popierių tvarkytis)mėgindavo įsiūlyt. Ale Kamilė nevalgomus daiktus įsižeidus spjaudavo lauk. Į kompromisus leisdavosi tik tuo atveju, jei į burną kas nors skanaus iš to guminioko nutekėdavo, pvz pašildytas mamos pienas.
Tad neduokit vaikams žinduko, mano patarimas, nebent kitaip neįmanoma (juk maža kokių situacijų gyvenime būna).
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Renata wrote:Tad neduokit vaikams žinduko, mano patarimas, nebent kitaip neįmanoma (juk maža kokių situacijų gyvenime būna).
Aš nebūčiau tokia kategoriška. O buvau. Vaikiukas savaip išsisuko iš padėties - įprato pirštuką čiulpti. Vai, vai, niekam nelinkiu to vargo bandant atpratinti čiulpti pirštuką. Čiulptuką, atėmei, porą dienų pakentėjai ir užmiršai. O pirštukas visada šalia... Jei kas manot, kad priežastis tame, kad mamytė pati nemaitino, tai apsirinkat. Nežinojom, kas yra maistelis iš buteliuko su pirmuoju 8 mėnesius, su antruoju visus metelius. T.y. ne visai tiksliai išsireiškiau - visai nežinojom valgymo iš buteliuko, nes vėliau jau valgėme kaip dideli žmonės :wink:

Loretos vaikų maitinimas taip ilgai yra tikrai išskirtinis atvejas. net teko girdėti, kad moteris nuo to ir gydyta buvo. Bet vėl - o kas žino, kaip ten geriau yra. Tiesiog yra taip kaip yra.
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Todel ir as palikau pastaba skliausteliuose :P
Juk kiekvienas vaikelis isskirtinis, tad svarbiausia - kaip JAM geriau, o ne ka teta, dede, kaimyne ir pan. pasake.
Raimis
Posts: 21
Joined: Tue 10 14, 2003, 19:08
Location: Kaunas

Post by Raimis »

Mano nuomone soskes yra tevu silpnumo pozymis, kai tevai , nesuprasdami vaiko siunciamu signalu, bando ji nutildyti tokiu budu :x . Betgal tuo metu reikia mazajam ka nors nauja parodyti, lopsine paniuniuoti ar paprasciausiai priglausti. Aisku gaves soskiuku-spenelio surogta , vaikas greiciau nutyla, bet po to paziurekit i vaikus 2-5 metu , vaiksciojancius su gumos gabalu. Tiesa sakant maniske dukra irgi iki 1.2 m ji naudojo (per teveliu neismanyma :? ), bet labai nesunkiai atsisake. Nieko , sekantis tai tikrai augs su naturaliais dalykais.
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

Ot raimundukas...
soskiu jei netycia nepastebejai reikia visokiems grauzikams, jiems dantys niezti jei negrauzia
o ka mes zinom ko reik vaikeliui
va Anastasijos vaikelis ten net zemele grauze, pagalius visokius ir sakas. Tai aisku jam nereikia soskes.

O pas mus iprasta - to neimk tas kaka. Tai vadinasi pakaitalo reikia kazkokio? Tegul Raimondo vaikas grauzia tevu silpnuma o mes duosim soske, nes zmona pergyvena jei mazas vaikas ka nors kita i burna ima, jai viska dezinfekuot reikia. Nezadu as kovoti su jos mintimis, kaip ir Vladimiro sunus nenorejo kovoti su savo tevo mintimis
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

O ka man, suaugusiai, gudruciai, daryt :?: , niekaip nuo tu soskiu atprast negaliu :shock: - amzinai ciulpiu saldainukus, kramtushkes kramtau ir kita visoki niekala :shock: - numirciau, jei rankinuky netureciau ko nors panashaus, ne valandeles neisgyvenciau, tai ka jau cia kalbet apie maziukus :wink:
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Kipshas wrote: O pas mus iprasta - to neimk tas kaka. Tai vadinasi pakaitalo reikia kazkokio?
Zinai,ka mano a.a. mociute patare: duok vaikui gludinto medzio sakele, gintaro apyranke ir tegu dantenas trina (niezti jiems maziukams,kai dantukai ruosiasi listi lauk). Ir tikrai: vaikui jokio pirstuko ciulpti nesinorejo,kai kazka vis gaudavo rankomis pagriebti, burnyten isideti.

O vaikiukas ima pirstuka ar kaldrytes krasteli ciulpti,kai nera uzimtas: nuobodzios sienos, nekintanti , negyva aplinka, nera mamytes salia, negirdet lopsines, linksmos daineles. Isradingumo daugiau ir bus vaikutis be jokiu soskiuku smagus. Aisku, kasdieniai darbai gali nuo to ir nukenteti (man taip su dukra buvo,kuri miegot visai nenoredavo, tik tyrineti, bendrauti :D)

P.S. As labai kategoriska ciulptuku atzvilgiu buvau, nes pati su juo atsisveikinau tik ... 4 metu :shock: Ir siaip vaikstantys dickiai su ciulptukais man labai jau negrazus. (Kokia as matyt kazkada negrazi kitiems buvau :lol: ).
Tai va, negeras vaikystes iprotis isliko iki dabar: Darja, tu ne vienisa su savo kramtymo iprociu. :wink:
Olga
Posts: 145
Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
Location: Vilnius

Post by Olga »

Loreta wrote: O vaikiukas ima pirstuka ar kaldrytes krasteli ciulpti,kai nera uzimtas: nuobodzios sienos, nekintanti , negyva aplinka, nera mamytes salia, negirdet lopsines, linksmos daineles. Isradingumo daugiau ir bus vaikutis be jokiu soskiuku smagus. Aisku, kasdieniai darbai gali nuo to ir nukenteti (man taip su dukra buvo,kuri miegot visai nenoredavo, tik tyrineti, bendrauti :D)
Vaikiukai visus daiktus i burna kisa, nes tai vienas is pasaulio pazinimo budu, o ne tik del to kad jiems ten niezti.

"Пусть пробует Вселенную на вкус...." :D
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Jo jo, Olga, tu simtakart teisi - dabar as supratau, kad kimshdama i burna visokias kramtushkes, ciulpinukus ir kitoki shlamshta as bandau pazint VISATA :!: :!: :!:
Aciu, tu mane nuraminai, o tai maniau, kad jau keiciu orientacija - t.y. is pleshrunes tampu gromuluojancia zhinduole, tipo karve :lol: :roll:
Olga
Posts: 145
Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
Location: Vilnius

Post by Olga »

darja wrote:Jo jo, Olga, tu simtakart teisi - dabar as supratau, kad kimshdama i burna visokias kramtushkes, ciulpinukus ir kitoki shlamshta as bandau pazint VISATA :!: :!: :!:
Aciu, tu mane nuraminai, o tai maniau, kad jau keiciu orientacija - t.y. is pleshrunes tampu gromuluojancia zhinduole, tipo karve :lol: :roll:
Nezinau ar turi vaiku Darja? Nes galetum pastebeti, kad vaikas pamato daikta, paiima ji i rankas ir butinai ikisa sau i burnyte, o tik po to dar karta apziuri :)))) Jei nepatiko numeta..
Net Froidas ten kazkaip pavadino....
Stai radau :


Оральный характер
Это второй по порядку характер, который закладывается в человека (рис. 5).
Слово «оральный» происходит от латинского слова «рот» и дословно означает «относящийся ко рту». Этот характер закладывается в течение первых двух лет, во время оральной стадии развития ребенка.

Cia mes ne apie charakteri, bet yra tokia ...стадия развития.
Tai gal tu toje stadijoje ir likai? Iki dvieju metu?
Jokauju, aisku :wink:

L.Vilma rase apie kramtoskes...Nieko gero neparase. Prisimenu tik tai, kad pradedant ja kramtyti labai krenta zmogaus energetika.
Todel kramtomos gumos savo vaikui neperku.
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Olga wrote: Nes galetum pastebeti, kad vaikas pamato daikta, paiima ji i rankas ir butinai ikisa sau i burnyte, o tik po to dar karta apziuri :)))) Jei nepatiko numeta..
Nesutikčiau, kad būtinai taip ir turi būti. Mano antras vaikas nekišo sau bet ko į burną: tik atidžiai apžiūrinėdavo, mąstydavo, stebėdavo... Nebuvo dar metų, kai lauke imdavo akmenukus, pagaliukus į rankutes, o į burną - ne. Ot lengva tokį klecką augint buvo - išmintingas kaip reta: nuorūkų net į rankas nebandė imti. :lol:

Kai dar septynių mėnesių buvo ir visur pakampiuose ropinėdavo, radęs kokį popiergalį, šiukšlytę, keliaudavo į virtuvę prie šiukšliadėžės ir reikalaudavo, kad tas daiktas būt išmestas. Visi svečiai stebėdavosi, kad mes nuo jo neslepiam šiukšlių dėžės, kuri šiaip vaikus savo turiniu ir tyrinėjimų erdve masina.

Va toks vaikelis augo... Ir nemanau, kad jis ta pasaulį vėliau ar prasčiau pažino, nepakramtęs visko, ką į rankas gavo. Tiesiog labai įdomu jį stebėti maža būdavo. Ypač gamtoje. Užtekdavo kur ant pievos nunešti, pasodinti ir nėra vaiko ilgam: toks užimtas stebėjimu, lytėjimu ...

Įsivaizduoju, kaip nuostabu vaikams būtų augti sodybose...
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Aciu, brangioji Olenka, tu ir vel teisi - mano energetika turbut tikrai zemai kritus, kitaip sakant, as jos gal isvis neturiu, uztai esu tokia bjauri - prie visu kimbu :cry:

Va, o del oralines stadijos, ar kaip ten tu ja pavadinai, tai tikriausiai taip ir bus, bet zinai, nesikeisciau vietom su jusu "neoraline stadija" - man joje labai gerai :P :P :P :lol:
Olga
Posts: 145
Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
Location: Vilnius

Post by Olga »

[quote="Loreta
Nesutikčiau, kad būtinai taip ir turi būti. Mano antras vaikas nekišo sau bet ko į burną: tik atidžiai apžiūrinėdavo, mąstydavo, stebėdavo... Nebuvo dar metų, kai lauke imdavo akmenukus, pagaliukus į rankutes, o į burną - ne. Ot lengva tokį klecką augint buvo - išmintingas kaip reta: nuorūkų net į rankas nebandė imti. :lol:

Kai dar septynių mėnesių buvo ir visur pakampiuose ropinėdavo, radęs kokį popiergalį, šiukšlytę, keliaudavo į virtuvę prie šiukšliadėžės ir reikalaudavo, kad tas daiktas būt išmestas. Visi svečiai stebėdavosi, kad mes nuo jo neslepiam šiukšlių dėžės, kuri šiaip vaikus savo turiniu ir tyrinėjimų erdve masina.

Va toks vaikelis augo... Ir nemanau, kad jis ta pasaulį vėliau ar prasčiau pažino, nepakramtęs visko, ką į rankas gavo. Tiesiog labai įdomu jį stebėti maža būdavo. Ypač gamtoje. Užtekdavo kur ant pievos nunešti, pasodinti ir nėra vaiko ilgam: toks užimtas stebėjimu, lytėjimu ...

Įsivaizduoju, kaip nuostabu vaikams būtų augti sodybose...[/quote]

O kas rašė, kad bet ką kiša?
Ne bet ką, o tik tai ką jį sudomino.
Ir nemanau, kad jis visai tokioje stadijoje nebuvo, gal tokia stadija buvo labai trumpai, kad jūs ar nepastebėjot ar neužfiksavot..?
Kiekvienas normalus žmogus turi visas Visatos energijas savyje. Kiekvienas pakartoja visas evoliucijos stadijas. Kiekvienas turi net visų gyvunų energijas.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Olga rasho:
Kiekvienas normalus zmogus turi visas Visatos energijas savyje. Kiekvienas pakartoja visas evoliucijos stadijas. Kiekvienas turi net visu gyvunu energijas.

Va cia tai Olga nors karta pasake trumpai, aiskiai ir svarbiausia - teisybe :roll: Gal dar galetu pasakyt, kokio gyvuno (-es) energiju turi ji pati :wink: - itariu, kad neprisipazins, sakys - jokio :lol: Ir tuo priestaraus pati sau :wink: :P
Olga
Posts: 145
Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
Location: Vilnius

Post by Olga »

Kokio gyvuno energiju?
Tai net ivairus horoskopai sudaryti is ivairiu gyvunu palyginimu su zmogumi. arba geriau pasakyti zmones su gyvunais :lol:
Gimiau gyvates metais ir kovo men. - zuvys...
O del kitu gyvunu....ir vilke, ir liute, ir triusis, ir drugelis ... :shock:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Aha - gyvate :wink: , dabar aisku su kuo turiu reikala :roll:
Labai malonu, o as pagal zodiaka - Shaule, zinai, ten toks kentauras - kunas arklio, o virsus zmogaus su strele, kuri nukreipta i virshu, i dausas, taigi kaip dainuoja mano megstamiausias daininkas Boria Grebenshcikovas (beje, gimes su manim viena diena, irgi Shaulys :wink:):

"serdce v verch, nogi v niz, astalnoje shto kuda :wink:"

O siaip, jeigu idomu, taip pagal metus esu juodoji vandens jaute :roll:, pagal zoorastrieciu horoskopa - vilke :x, pagal maju horoskopa - atrodo sakale (toks pleshrus paukshtis) :shock: , gimusi antradieni - Marso diena, todel esu, kaip jau pastebejai, gana karinga :mrgreen:
Taigi, kaip matai, geriau su manim neprasidet :wink: :P
Post Reply